Telefoonnummer

0611732581

Email-adres

info@praktijknymphaea.nl

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag op afspraak. Ook s'avonds tot 21.00

Veilig gebruik van etherische oliën

De laatste tijd kom ik steeds meer verontrustende adviezen tegen met betrekking tot het gebruik van etherische oliën. Ik ben niet van het veroordelen en heb de instelling van “leven en laten leven”, maar als je deze adviezen ook gaat geven met betrekking tot zwangeren, baby’s, peuters, kleuters en kinderen die nog niet zelf kunnen beslissen of ze deze adviezen willen volgen dan voel ik me geroepen om mensen bewust te maken van het veilig gebruiken van etherische oliën.

Er zijn veel goede etherische oliën in omloop. Ook in Nederland zelf zijn er goede en betrouwbare leveranciers die pure, zuivere en, het belangrijkste, gecontroleerde oliën en composities van oliën verkopen. O.A. Chi, De Groene Linde, Primavera, De Levensboom en Volatile zijn hier een paar voorbeelden van.

Waar moet je bij aankoop van een goede olie op letten:

Als er gezegd wordt dat oliën niet goed en zuiver zijn omdat er gevaarlijke tekens op staan. Weet dan dat dit onzin is. Die tekens staan erop omdat dit moet volgens de Europese Wetgeving.

In sommige oliën zitten nu eenmaal chemische (plantaardige) bestanddelen die in hoge concentraties aanwezig zijn. Bijvoorbeeld kaneelschors/kaneelblad, daar staat een gevaar-teken op omdat door het bestanddeel ‘eugenol’ deze olie irriterend kan zijn voor de slijmvliezen en kan bij een gevoelige huid de huid direct rood kleuren of zelfs verbranden. Dit gebeurt echter bij onverdund gebruik en bij het niet in de juiste dosering toepassen.

Dit betekent dus niet, zoals men beweerd, dat het een niet zuiver product is. Sterker nog, je weet dan dat het een goedgekeurd product is. Dus anders gezegd, juist als er geen verplichte, waarschuwingstekens op staan zouden er waarschuwingslampjes moeten gaan branden.

Verder moeten er de volgende gegevens vermeld staan op de verpakking of op het flesje:      

  • De botanische naam. (bijvoorbeeld Boswellia carteri = Olibanum ofwel Frankincence.)
  • Welke plantendelen er gebruikt zijn. (blad, schors, wortel, stengel, bloem, de hars.)
  • Land van herkomst. (Bijvoorbeeld een veel gebruikte olie zoals lavendel komt uit Frankrijk, maar ook uit Bulgarije. En je hebt dan ook nog het verschil waar het groeit en geoogst is. Bijvoorbeeld in de bergen op hoogte of op lager gelegen gebieden. Of wel op dezelfde plaats en hoogte, maar geoogst in de lente of in de nazomer. In al deze gevallen zul je een andere samenstelling van olie hebben met de rustgevende werking in alle oliën, maar in de ene olie zal die net iets meer doen dan in de andere die meer of minder zon heeft gehad, of groeit op een andere plaats.)
  • Het chemotype. (bijvoorbeeld Tijm ct. Linalool of Tijm ct. Thymol, allebei Tijm, maar beide met een iets andere werking en inzetbaarheid.)
  • Wordt de extractie methode aangegeven. (distilatie, CO₂ extractie of persing.)
  • De houdbaarheidsdatum en of een olie koel bewaard dient te worden na opening. (bijvoorbeeld citrusoliën worden na openen het best in de koelkast bewaard. Deze oliën zijn ook maar beperkt houdbaar door snellere oxidatie. Maximaal een jaar, daarna zijn ze nog wel veilig te gebruiken als verdampingsolie, maar met een maximale gebruiksduur van 2 jaar.)

Vraag bij aankoop van een olie om de MSDS papieren die erbij horen en als het even kan om de gaschromatografische analyse. Dan weet je zeker dat je een veilige olie hebt.

Staat er bij geen één individuele olie contra-indicaties, of word er op de webshop of website geen lijst met mogelijke contra-indicaties genoemd zoals bijvoorbeeld niet gebruiken bij zwangeren, baby’s en kinderen of ouderen. Of niet gebruiken indien je epilepsie of een andere aandoening hebt, of bijvoorbeeld bij gebruik van medicatie, zoals bijvoorbeeld anti-depressiva, zoek dan verder. Er zijn  namelijk maar weinig oliën die geschikt zijn voor zwangeren,  baby’s en kinderen tot 12 jaar. En indien wel geschikt moet er heel voorzichtig gedoseerd worden. Wel 50% tot 75% minder dan bij volwassenen.

– een dure olie staat niet garant voor een goede olie en een goedkope(re) olie kan juist wel een goede olie zijn. Prijzen van 60+ euro voor een lavendelolie is geen garantie voor een betere olie. Voor 15 euro per 10 ml heb je een hele zuivere bio olie rechtstreeks van de lavendel destillateur. De hogere prijzen zijn meestal een indicatie dat er te veel lagen tussen zitten van handelaren die ieder ook hun winst erop willen behalen. Of er is sprake van een MLM principe. (=Multi Level Marketing)

Waar moet je op letten als je geadviseerd wordt:

– Geven ze aan hoeveel een olie verdund moet worden om een veilig gebruik te garanderen. Dit geldt voor gebruik als massageolie op de huid als ook in bad of douche. Etherische oliën moeten altijd verdunt worden in een basisolie of basiscrème. of in een basis bad- of douche-olie of emulsie.

– Adviseren ze om etherische oliën in te nemen, bijvoorbeeld een paar druppels onder je tong of met water!! Dit is echt gevaarlijk, etherische oliën zijn zeer geconcentreerd en kunnen je slijmvliezen aardig irriteren of zelfs verbranden en ze lossen namelijk niet op in water, maar blijven erop drijven. Als je dit dus drinkt dan bestaat er een reële kans dat je je slokdarm beschadigd.  Misschien merk je het niet meteen, maar bij vaker gebruik zeker wel.

Het is niet zo dat etherische oliën niet ingenomen kunnen worden, maar zorg dat dit gebeurt op advies van een gediplomeerde aromatherapeute en dan ook nog in goedgekeurde veilige capsules. En nog veiliger is het om gewoon een thee te maken van het desbetreffende kruid. Waar er voor etherische oliën (bijvoorbeeld Bijvoet)  contra-indicaties gelden, is dat voor het kruid niet het geval.

Wordt er geadviseerd om het onverdund op je huid te smeren! Niet doen! Er is maar 1 echt veilige olie die je op je huid kan gebruiken, en dat is lavendel, maar dan wel met die restrictie dat dit maar 1 tot een paar druppels zijn en dan ook nog eens voor een korte duur, op bijvoorbeeld een brandwondje.

Het gevolg van etherische oliën puur gebruiken op de huid zorgt vroeg of laat voor een levenslange allergie voor alle producten waar die olie van gemaakt is. Dus ook voor de zeep waar dit product in zit, of het voedingsmiddel waar de olie van gemaakt is, zoals bijvoorbeeld tijm of gember. De lever kan de etherische oliën die zo geconcentreerd in de bloedbaan komen niet allemaal verwerken. Er treed een stapeling op in de lever met de allergie als gevolg (heel simpel uitgedrukt, omdat het hele proces uitleggen iets te veel van het goede is.)

Worden er composities van oliën aangeboden, zorg dan dat het duidelijk is welke oliën er voor die composities zijn gebruikt, en in welke hoeveelheid. Van de ene olie mag je namelijk maar een 1% oplossing gebruiken en van de andere misschien wel 10%. En er zou zomaar een olie tussen kunnen zitten die een contra-indicatie heeft.

  Laat je ook niet misleiden door zelfbedachte kwaliteitsnormen.

En misschien wel het belangrijkste. Zorg dat de aromatherapeut of de adviseur die je raadpleegt of waar je naar de praktijk toegaat een gedegen opleiding heeft gehad en niet na een workshop van 1 dag en 1 certificaat jou al adviezen gaat geven. Geloof me, er komt meer bij kijken dan 1 dag studie.

Een goede aromatherapeute heeft een gedegen opleiding gehad en haar diploma behaalt bij een erkend opleidingsinstituut welke is geaccrediteerd door een beroepsvereniging zoals bijvoorbeeld de  Stichting Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC) of de Vereniging voor Verpleegkundigen en Verzorgenden (V&VN) en aangesloten is bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO) en geregistreerd staat bij een opleidingsregister zoals bijvoorbeeld het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Er zijn nog veel meer registers en beroepsverenigingen. Onderzoek zelf welke jij belangrijk vind.

Is iemand niet geschoold via een erkend opleidingsinstituut of heeft een opleiding gevolgd, of een curus van 1 dag (En echt! dit gebeurt) die van origine niet voorkomt in Nederland en niet is aangesloten bij een erkend register vraag je dan af of er wel veilige adviezen gegeven worden.

Tot slot wil ik nog meegeven dat je op bijvoorbeeld Pinterest over de meest uiteenlopende onderwerpen leuke foto’s en tips kunt vinden, maar geloof niet al die mooie adviezen die met aromatherapie te maken hebben.  Een goede therapeut maakt recepten die afgestemd zijn op de cliënt. Er is een uitgebreide anamnese nodig om precies in kaart te brengen wat de klacht is, welke aandoening je verder eventueel hebt en wat voor medicatie je op dat moment gebruikt.

Je gaat ook niet op Social media of internet zoeken naar een geneesmiddel tegen bijvoorbeeld diabetes of hartfalen, waarom zou je dat wel doen voor recepten van, bij onjuist gebruik de niet geheel ongevaarlijke, etherische oliën. Hasj is ook puur natuur, maar in de verkeerde dosis wel dodelijk!

Hoop dat ik mensen met deze blog wat bewuster maak in het gebruik van etherische oliën en wil iedereen meegeven dat als je etherische oliën wilt gaan gebruiken dit onder begeleiding doet van een goede aromatherapeut. Er zijn ontzettend mooie resultaten te behalen met behulp van aromatherapie en complementaire zorg. Het zou heel jammer zijn dat deze resultaten straks door verkeerde adviezen niet meer serieus worden genomen en onderzocht, terwijl de goede aromatherapie steeds meer zijn weg vind naar een volwaardige complementaire zorginterventie!

Liefs Conny❤❤

logo Praktijk Nymphaea

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *