Telefoonnummer

0611732581

Email-adres

info@praktijknymphaea.nl

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag op afspraak. Ook s'avonds tot 21.00

Therapeutic Touch
Afbeelding van Okan Caliskan via Pixabay


Therapeutic touch is een verpleegkundige interventie, die tot doel heeft het comfort en welbevinden van de patiënt te bevorderen. Therapeutic touch (TT) is een vorm van complementaire zorg die gebaseerd is op de gedachte dat de mens behalve uit lichaam, geest en ziel, ook uit energie bestaat en dat die energie bij klachten en ziekte uit balans is. De zorgverlener probeert bij TT met haar handen, volgens een vaste methode, het energieveld van de patiënt meer in evenwicht te brengen, zodat de energie weer vrij en symmetrisch kan stromen.

Uitgangspunten van de therapeutic touch-methode:

  •  de mens bestaat uit lichaam, geest, ziel en energie
  •  de mens is een open systeem, dus ook een open energie­systeem
  •  de mens staat derhalve in voortdurende verbinding met zijn omgeving en wisselt uit met die omgeving
  •  in een gezonde toestand stroomt de energie vrij en symmetrisch in en rond het lichaam
  •  bij klachten en ziekte is de energiestroom verstoord en uit balans
  •  net als bij andere verstoringen, bijvoorbeeld op lichamelijk niveau, kan met interventies worden ingegrepen om de balans weer te herstellen
  •  dit is mogelijk omdat de mens beschikt over een zelfhelend vermogen, de natuurlijke neiging om zo ‘heel’ (gezond) mogelijk te zijn
  •  in het geval van TT bestaat de interventie uit een combinatie van intentie en specifieke handbewegingen

Dit energieveld is overigens een verondersteld energieveld. Tot op heden is het nog niet wetenschappelijk aangetoond. De aanname dat het bestaat sluit echter wel aan bij enkele traditionele geneeswijzen.

De uitvoering van therapeutic touch bestaat uit een combinatie van het richten van de intentie en het maken van specifieke handbewegingen. In de Chinese geneeskunde, waar het energie-­concept centraal staat, wordt gesteld dat chi (energie) de aandacht volgt. De intentie van de TT-zorgverlener is dus van belang. Deze is in eerste instantie gericht op de heelheid van de patiënt en op evenwicht in het energieveld. De zorgverlener is dus niet bezig met de klacht – het symptoom – of de oorzaak van de klacht, maar met het stimuleren van het zelfhelend vermogen, het gezonde deel in de ander.

Zachte interventie

Medische ingrepen, ziekte, of ouderdom gaan vaak gepaard met klachten als angst, pijn, onrust, en slaapproblemen. Klachten die de kwaliteit van leven in grote mate beïnvloeden en niet altijd medisch adequaat te behandelen zijn. Therapeutic touch kan dan helpen om de scherpe kantjes te verzachten. TT is een korte, zachte interventie die met liefdevolle aandacht gegeven wordt. De patiënt ervaart TT meestal als ontspannend, rustgevend en helend. Onderzoek bevestigt dat het angst, pijn en onrust vermindert.

Zorgverleners

Therapeutic touch is weliswaar een verpleegkundige interventie, maar wordt ook binnen andere beroepsdomeinen aan patiënten aangeboden. Daarbij kun je denken aan verzorgenden, activiteitenbegeleiders, psychotherapeuten en fysiotherapeuten.

Bovenstaande tekst komt van Het Van Praag Instituut in Utrecht. De opleider in Therapeutic Touch en een autoriteit binnen de complementaire zorg. https://www.vanpraaginstituut.nl/ https://www.therapeutictouch.nl/htm_nav.htm#htm_1_1.htm

Deze behandeling wordt door mij gegeven binnen een complementaire behandeling als jij dit wenst. Het is een niet invasieve en zeer ontspannende behandeling.

Liefs Conny.


Ik wil je wel wijzen op het volgende:

-Bent u onder behandeling van een arts, fysiotherapeut, specialist of een andere behandelaar. Raadpleeg deze dan of u gemasseerd mag worden en of de interventies met aromatherapie ook goedgekeurd worden.

-Praktijk Nymphaea zal nooit claimen bepaalde ziekten of aandoeningen te kunnen genezen en zal nooit adviseren om een door een arts aangeraden reguliere medicatie of behandeling te stoppen of te veranderen.

-Praktijk Nymphaea onthoudt zich van het stellen van medische diagnoses. Adviezen en behandelingen zijn gebaseerd op kennis van de complementaire zorg en de aromatherapie.

Lees voor behandeling ook even de algemene voorwaarden: https://www.praktijknymphaea.nl/algemene-voorwaarden/

[instagram-feed]