Telefoonnummer

0611732581

Email-adres

info@praktijknymphaea.nl

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag op afspraak. Ook s'avonds tot 21.00

Waarom de naam Praktijk Nymphaea.

Een naam verzinnen voor je praktijk, dat was wel even een dingetje. Gewoon mijn naam gebruiken vond ik maar zozo, maar wat dan? Op facebook een gefrustreerd berichtje geplaatst en zie daar, de ideeën kwamen als vanzelf. Toen er een idee kwam om de naam van een plant te gebruiken was de link snel gemaakt. Het moest wel in latijn, want de botanische namen van de planten waar de etherische oliën van gemaakt worden, hebben overal in de wereld dezelfde Latijnse naam. En zeg nu zelf, Praktijk Nymphaea klinkt toch veel leuker als Praktijk de Waterlelie.

Betekenis van de naam Nymphaea.

Waarom nu juist de naam Nymphaea. Allereerst omdat mijn geboorte-element water is. En daarbij kwam dat de betekenis van het woord mij ook erg aanspreekt. Er komen verschillende betekenissen naar voren als je gaat zoeken op het internet, maar wat iedere keer naar voren komt is de betekenis geheimzinnigheid, verlegenheid. Dit past wel een beetje bij de Praktijk. Het blijft toch een geheimzinnig iets, de werking van de etherische oliën. Ook rijkdom word genoemd. En dan niet in de betekenis van veel geld hebben, maar rijk zijn op geestelijk gebied. En dat is ook waar ik voor sta, je bent rijk als je vrij bent om de dingen te doen die jou gelukkig maken, en niet gedwongen wordt tot keuzes die je liever niet had gemaakt, maar die je doet om bijvoorbeeld een ander een plezier te doen of omdat je denkt dat je dat moet doen om leuk, lief of aardig of wat dan ook gevonden te worden, of om erbij te willen horen. Blijf jezelf trouw! Laat je niet verleiden tot keuzes waar je later spijt van krijgt.

De witte kleur van de Europese Waterlelie betekent op spiritueel gebied wijsheid, inzicht, verlichting en sereniteit. Ook betekent het “puurheid”, de puurheid van bijvoorbeeld de gebruikte oliën, maar ook de puurheid van iedere ziel, vuil blijft namelijk niet “plakken” op een waterlelie, hij blijft dus altijd schoon, net zoals je ziel, ondanks de uitdagingen en problemen in iemands leven.

Symboliek

Ook in het groeiproces van de waterlelie zit veel symboliek: De wortels liggen in de donkere koele modderige vijvergrond, De waterlelie moet hard werken om te groeien vanuit de modder, door het water naar de wateroppervlakte. Daar komt de waterlelie tenslotte tot bloei en ontvouwt zich in het volle licht. Om vervolgens in het donker weer te sluiten. Voor mij betekent dit dat je door hard werken, en niet de moed te verliezen, je kunt komen tot daar waar je passie en levensdoel ligt!

Elementen lucht, water en aarde.

De elementen.

En ook komen bijna alle elementen in deze symbolische betekenis aan bod, zowel de aarde (solide, sterk en betrouwbaar, maar ook stug, passief en niet te vormen) als water (symbool voor gevoel en reiniging)  en uiteindelijk ook de lucht (staat voor het denken en intellectuele en voor het leven). Hoe mooi is dat! In het werk met aromatische etherische oliën zijn ook alle elementen vertegenwoordigd.

Toen ik deze naam definitief gekozen had viel me ineens iets geweldigs op! Wat blijkt nu, de naam van mijn oudste dochter betekend letterlijk Levendig Water, en de naam van mijn andere dochter is de naam van een bloem die direct verwant is aan de waterlelie. Hoe mooi kun je het hebben!! Dit was voor mij een bevestiging dat het echt deze naam moest worden.

Tijdens het uitzoeken van mijn element kwam ik er ook achter dat mijn totemdier een slang is. De betekenis van het totemdier slang is transformatie, wedergeboorte. Wanneer de slang uit zijn eigen vel is gegroeid laat hij het achter. Ik vond dit eigenlijk ook wel heel erg passen bij mijn situatie. Lees maar eens wie ik ben, dan weet je wat ik bedoel!

witte waterlelie homepage

Wie ben ik.

Mijn naam Conny Aertse-Klijn hebben jullie vast al voorbij zien komen op deze site, maar wie zit er achter die naam?

Ik ben geboren en getogen in Breda, en ben 54 jaar en bijna 33 jaar getrouwd. wij hebben 2 schatten van dochters van 25 en 26 jaar en 2 fijne schoonzoons. Ook huppelen er 2 honden in ons huis rond. Na de middelbare school wilde ik in een verzorgingshuis gaan werken, maar als je Havo had gedaan kwam je daar niet binnen. Mavo was het advies werd me duidelijk gezegd. Toen ik via mijn man, toen nog mijn vriend, hoorde dat er bij een bakkerswinkel iemand werd gezocht ben ik daar gaan werken. Uiteindelijk had ik het na 6 jaar daar wel gezien en ben ik alsnog in de zorg gaan werken, want dat bleef trekken. Deze keer in de thuiszorg, en daar werd ik toen wel aangenomen. Nadat ik daar 4 jaar had gewerkt werd onze eerste dochter geboren en toen was het nog mogelijk om helemaal te stoppen met werken. Na 1,5 jaar werd onze 2de dochter geboren. Ik ben alles bij elkaar 7 jaar thuis geweest, maar toen ben ik toch weer in de thuiszorg gaan werken, het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan. Deze keer ben ik toen ook mijn diploma verzorgende niveau 3 gaan halen. Want in tegenstelling tot mijn eerdere dienstverband daar, waar je gewoon met interne certificaten in de zorg kon werken, waren nu wel officiële diploma’s vereist.

In 2007 ben ik toen van een zeer grote instelling overgestapt naar een kleinschalige instelling, waar ik tot 2016 met veel plezier in de thuiszorg heb gewerkt. Helaas kreeg ik in 2010 de diagnose artrose en dat heeft ertoe geleid dat ik het toch wel zware werk in de zorg na een aantal jaren toch niet meer volledig uit kon voeren. Ik ben dus toen ook afgekeurd voor de zorg. In afwachting van dit feit ben ik me vervolgens gaan verdiepen in alternatieve werkzaamheden en kwam toen op internet een opleiding voor complementaire zorg tegen, bij KiCoZo. Ik was gelijk enthousiast. Dit was nu precies wat ik al jaren miste in de zorg. Het met heel eenvoudige, natuurlijke middelen en interventies ervoor kunnen zorgen dat het leven van zieke medemensen een stuk draaglijker wordt. Ik heb me toen gelijk ingeschreven en een 3- daagse basiscursus gevolgd. Ik was daarna mogelijk nog enthousiaster en heb me ingeschreven voor de jaaropleiding en heb in juni 2017 mijn diploma behaald. In datzelfde jaar heb ik ook het leer-werken traject bij Prisma gevolgd. Dat is een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Daar ben ik in september 2017 de opleiding Maatschappelijke zorg niveau 4 gaan doen, waar ik in juni 2018 ook voor geslaagd ben.

De omslag, de geboorte van een passie.

Tijdens heel dit traject van niet meer kunnen werken, re-integratietraject volgen, afgekeurd worden en vervolgens toch weer aan de slag kunnen in toch nog een zorgberoep kwamen natuurlijk heel veel emoties om de hoek kijken. Alles kwam voorbij, verdriet, angst, woede, teleurstelling, maar ook hoop en vertrouwen. En tijdens dit proces bleek dat de inzet van etherische oliën zeer waardevol was. Niet alleen voor de geestelijke processen, maar ook voor de pijn en de stijfheid die gepaard gaan bij artrose. Door dit zelf te hebben ervaren kan ik zeggen dat ik overtuigd ben van de mooie resultaten die met het gebruik van etherische oliën bereikt kunnen worden. Tevens is er bij mij een levenslange passie ontstaan voor het gebruiken van allerlei verschillende onderdelen van de Complementaire zorg

Handmassage

Welke behandelingen kun je verwachten in de praktijk.

De voornaamste behandelingen zijn de complementaire zorg behandelingen, en de aromatherapiebehandelingen.

Aromatherapie en complementaire zorg.

Hoewel er een overlap is in deze behandelingen onderscheidt de complementaire zorg zich door het werken met uitsluitend ‘evidence based’ interventies. Dit wil zeggen dat de interventies zich al vele malen als effectief hebben bewezen. Enkele voorbeelden zijn bijvoorbeeld het gebruik van de etherische olie Gember CO2 bij misselijkheid, veroorzaakt door verschillende soorten medicijnen en/of behandelingen. Denk daarbij ook aan misselijkheid als gevolg van de vaak noodzakelijke chemo bij de ziekte kanker. Zo heeft Lavendel zich ook bewezen als een zeer goede rustgever. En kan Helicrise zeer succesvol ingezet worden bij verschillende allergische reacties of eczeem.

Zo zullen er, afhankelijk van het probleem waarom je bij mij wilt komen, verschillende soorten interventies mogelijk zijn. Inhalers kunnen worden gemaakt bij problemen met de ademhaling, bij misselijkheid of stress. Er kunnen zalven of oliën ingezet worden bij wondbehandeling, eczeem of jeuk. Ook zijn er “pakkingen” mogelijk. Bijvoorbeeld als behandeling van een stijve nek. Dit zijn warme doeken die, uiteraard met een beschermende tussenlaag, op het aangedane gebied gelegd worden, al dan niet met gebruik van etherische oliën. Zo zijn er nog meer mogelijkheden die ik graag met je bespreek.

Kleine massages met groots effect.

Ik geef uitsluitend hand- en voetmassages.

De reden dat ik geen gehele lichaamsmassages geef is dat ik zelf artrose in mijn handen en rug heb, en deze handeling voor mij te belastend is. Maar zelfs al lijkt het een kleine interventie, het effect van een simpele hand- en/of voetmassage kan erg groot zijn.

klankschalenmassage
klankschalen

Klankschalen.

Tevens heb ik in mijn praktijk de beschikking over klankschalen, diverse muziekinstrumenten en edelstenen die, indien gewenst, ook geïntegreerd kunnen worden in de behandeling. Inmiddels ben ik ook de opleiding tot klankschalen therapeut gestart waarvan ik het onderdeel basis individueel klankschaalmassage heb afgerond.

Ook thuis behandeling mogelijk.

Tot slot is het voor mij ook mogelijk om bij mensen thuis behandelingen te geven. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ouderen, of mensen die slecht ter been zijn, en die dus niet in staat zijn om naar de praktijk te komen.

Waarom een “Out of the Box” praktijk!

Mijn praktijk bestaat niet uit een saaie behandelkamer met alleen maar wat platen aan de muur en een behandeltafel en een setje oliën. Ik heb er bewust voor gekozen om mijn praktijkkamer gezellig in te richten met huiselijke materialen. Edelstenen, kaarsjes, orgone creaties, wandbekleding lampjes enzovoort. Ook kan er wierook gebrand of olie verdampt worden naar wens. Ook de muziekinstrumenten staan gewoon in de kamer. En ik heb geen geijkte behandelstoel, maar een gezellige elektrisch verstelbare sta-op stoel waar je heerlijk in zit tijdens de behandeling.

Dit alles om ervoor te zorgen dat iedereen zich op zijn gemak voelt in mijn praktijk en er in een rustige, goede sfeer een gedegen behandeling gegeven kan worden.

Op de pagina’s op deze site ga ik verder in op de verschillende soorten behandelingen.

Ik hoop je gauw in mijn praktijk te mogen ontmoeten.

Lieve groet, Conny.

[instagram-feed]