Telefoonnummer

0611732581

Email-adres

info@praktijknymphaea.nl

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag op afspraak. Ook s'avonds tot 21.00

Aromatherapie

Welke Aroma therapeutische behandelingen bied ik aan.

De Aromatherapie behandelingen kunnen het welbevinden van iedereen met wat voor wens of klacht dan ook zeker vergroten. De volgende gezondheidsproblemen waarin Aromatherapie zeker van grote waarde kan zijn is op het gebied van onder ander de longen en luchtwegen, pijn, huidzorg en huidletsels, auto-immuun ziektes, reuma, stress, slecht slapen, mondzorg en doorbloeding enz.

De behandelingen die ik aanbied die behoren tot Aromatherapie is onder andere de hand- en/of voetmassage met etherische oliën. Dit kan met een samengestelde olie zijn op maat gemaakt voor je wens of klacht. Of gewoon met een door jou gewenste basisolie. Dit kan zijn een amandelolie met jojoba, maar als je allergisch bent voor noten kan dit druivenpitolie zijn met jojoba. Of met de erg fijne Argan olie. Hiervoor vraag ik wel een meerprijs. Kijk hiervoor bij https://www.praktijknymphaea.nl/tarieven,

De behandeling met etherische oliën kan ook bestaan uit het maken van een inhaler, bijvoorbeeld bij luchtwegklachten, maar ook bij stress en angsten, kan men deze klachten goed ondersteunen cq verminderen.

Tevens is er de mogelijkheid om bijvoorbeeld een kant en klare crème te gebruiken zoals de Kalme Huid crème van de Levensboom bij allerhande allergische reacties en/of eczeem. Maar ook het maken van een specifieke crème of olie voor een specifieke allergische klacht is mogelijk.

Bij bijvoorbeeld een neuropatische voet kan een koolzuur voetbad weer een gunstig effect hebben. Tevens is een voetbad met hydrolaten een zeer goed middel bij diverse klachten zoals stress of onrust.

Je kunt ook een flesje olie of potje crème, arominhaler of aromapatch op maat gemaakt aanschaffen voor gebruik thuis, zodat de behandeling gewoon thuis voortgezet kan worden als dat mogelijk is.

Hoewel ik het als 2 verschillende behandelingen benoem is er natuurlijk een heel grote overlap tussen de Aromatherapie en de Energetische behandeling. Bij de Energetische behandeling is de inzet van etherische oliën heel goed mogelijk. Een klankschaalmassage of een Therapeutic Touch behandeling in combinatie met het verdampen van een exclusieve verdampingsolie naar wens of behoefte heeft zeker een meerwaarde.

Dit zal behoren bij de gehele behandeling en is op verzoek en naar eigen wens in te richten. Ook zelf actief muziek maken of gewoon luisteren naar de drum, de Native flute of rustige achtergrondmuziek naar wens is mogelijk.

Kom gerust eens ervaren wat de etherische oliën voor u kunnen betekenen.

Aromatherapie nader uitgelegd

De definitie van Aromatherapie volgens Wikipedia:

Aromatherapie is een vorm van kruidengeneeskunde , gebaseerd op het gebruik van etherische olie van kruiden, bloemen en andere plantendelen. Aromatherapie is een samentrekking van de woorden aroma en therapie en staat voor behandeling met geuren. Aromatherapie wordt vooral ingezet bij klachten die samenhangen met spanningen, angst en slapeloosheid. De geuren zouden inwerken op het onderbewuste en een verstoord zenuwstelsel terug in evenwicht brengen.

Binnen de aromatherapie zijn verschillende stromingen die elk andere benaderingen, methoden en gebruiken hebben. In de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk is aromatherapie vooral gericht op ontspanning en het verhogen van het welbevinden via massage met etherische plantenoliën. Ook in Nederland zijn veel aanhangers van deze stroming.

In Frankrijk is in de 20e eeuw een meer medisch gerichte vorm van aromatherapie ontstaan waarbij etherische olie als alternatieve geneeswijze wordt ingezet op grond van de fysiologische effecten van geïdentificeerde inhoudsstoffen in etherische oliën. De Franse aromatherapie wordt ook inwendig toegepast, wat echter omstreden is vanwege de onveiligheid van inwendig gebruik van etherische olie.

Volgens Encyclo.nl is het:

Aromatherapie is een tak van de fytotherapie of kruidengeneeskunde. Hierbij maakt men gebruik van de etherische oliën die een bepaalde plant bezit en waaruit de essentiële oliën gemaakt worden. Elke essentiële olie heeft telkens zijn specifieke werking, ze zijn erg vluchtig en zelden kleurloos. Zo is kaneel roodachtig en absint groen. De werking van essentiële oliën is vaak uitgebreider dan die van de gebruikte kruiden. Ze zijn alle antiseptisch en hebben een virocide (antivirale) en bactericide (antibacteriële) werking. Ze hebben daardoor ook een stimulerende werking op het afweersysteem. Ook zijn alle essentiële oliën hormoonlike, ze bevatten immers stoffen, die chemisch gezien, heel sterk lijken op de hormonen bij de mens. Ze gaan dan ook een positieve uitwerking hebben op de endocriene klieren. De essentiële oliën moeten wel zuiver en onversneden zijn. Voor de bereiding van één liter olie heeft men soms honderden kilo`s planten nodig. Daardoor worden duurdere oliën vaak vermengd met goedkopere soorten. Men kan ze zelfs chemisch identiek namaken. Gebruik deze oliën echter nooit, ze hebben immers geen geneeskrachtige werking en kunnen zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid. Koop daarom alleen essentiële oliën met kwaliteitsgarantie. Essentiële oliën worden gebruikt onder andere in voedingsmiddelen, toiletartikelen en in geneesmiddelen. Ze kunnen op verschillende manieren toegepast worden. 

Het zal nu wel duidelijk zijn dat er verschillende manieren zijn om Aromatherapie te beschrijven. Waar het op neer komt is dat het een onderdeel is van de kruidengeneeskunde en men gebruikt de etherische olie van planten als therapeutisch onderdeel bij de behandeling van allerlei klachten op lichamelijk en geestelijk gebied.

Wanneer en door wie is de term “aromatherapie” ontstaan.

Franse parfumeur Prof. René Maurice Gattefossé heeft als eerste in 1937 de term “aromatherapie” gebruikt. Aanleiding voor zijn jarenlange onderzoek naar de geneeskrachtige werking van de etherische oliën was een explosie in zijn lab waarbij hij zijn verbrande hand gelijk in een kom met lavendelwater doopte. Hij was verbaasd over het herstel van zijn brandwond na verdere behandeling met de lavendel en dit heeft hem aangespoord tot dit onderzoek.

Hoe worden etherische oliën gemaakt.

De oliën kunnen gehaald worden uit de stengel, de bladeren, bloemen, zaden en vruchten van bomen en planten. Zelfs uit het hout , de bast en de hars van bomen en planten kunnen etherische olien gewonnen worden.

De verschillende manieren waarop men de etherische oliën kan verkrijgen zijn divers. De 2 meest gebruikte methoden zijn:

Persing: Dit spreekt voor zich. Men perst de olie uit voornamelijk de schillen van citrusvruchten.

Destillatie: Stoomdestillatie is een techniek waarbij hete waterdamp door de plantendelen geleid  wordt. Door de warmte geeft het materiaal zijn olie af. De stoom word vervolgend in een vat opgevangen en gekoeld. De olie lost niet op in water en blijft dus op het water drijven. Daar wordt het er vanaf geschept en soms nog een keer extra gefilterd om eventuele onzuiverheden eruit te halen.

Dit is tevens de oudste en meest gebruikte methode om etherische oliën te winnen.


Schematisch overzicht van een laboratoriumopstelling voor destillatie:
1: Hittebron
2: Kolf met te destilleren mengsel
3: Verbindingsstuk met vigreux
4: Thermometer
5: Liebigkoeler
6: Koelwatertoevoer
7: Koelwaterafvoer
8: Destillatiefles, opvang condensaat
9: Opening voor gastoevoer of vacuüm trekken
10: Slijpstuk/verbindingsstuk dat het condensaat opvangt 11: Thermostaat
12: Regeling roersnelheid
13: Magnetische roerder/verwarmer
14: Warmwater- of oliebad
15: Eventueel magnetische roervlo, glasparels of kooksteentje
16: Eventueel koelba
d

De minder gebruikte methodes zijn Extractie met een oplosmiddel. Ook daar zijn weer verschillende methodes voor en iedere methode geeft weer een andere naam aan de oliën. Zo zijn er de essence Concrètes, essence Absolute en Resinieten.

En er is nu ook een redelijk nieuwe extractie methode en dat is door middel van het gebruik van vloeibare kooldioxide, CO2 extractie: Het plantmateriaal gaat in een drukkamer, waar carbondioxide (koolzuurgas) in wordt gepompt dat onder druk in de gasvorm blijft, echter met de kwaliteiten van een vloeistof.
Door deze methode worden er meer top noten, minder terpenen, meer esters en grotere moleculen gedestilleerd. Hierdoor lijkt de olie bijna precies op de etherische olie zoals het in de plant zit.

Hoe werken de etherische oliën.

Bij gebruik van etherische oliën komt de geur direct binnen via het limbisch systeem. Ook wel ons emotionele brein genoemd, dat reageert sneller de neo-cortex, waar onze rationele en analytische gedachten gevormd worden. Daarom is het ook mogelijk dat een geur soms wel jaren later weer een oude herinnering op kan roepen.

Het limbisch systeem heeft een directe verbinding met je zenuwstelsel, dat vervolgens signalen doorgeeft aan je organen en de rest van je lichaam.

Dat is dan ook de reden dat veel etherische oliën een direct effect hebben op je algehele welzijn. Zo kan de olie dus meteen een kalmerend, opwekkend of euforisch effect hebben, en dat heeft vervolgens weer een direct effect op je lichaam en geest.

Niet alle oliën ruiken even lekker, en ook zullen niet alle oliën prettige herinneringen oproepen. Sommige oliën zijn ook niet geschikt om direct aan te ruiken. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de etherische olie zwarte peper. Als je nagaat dat etherische oliën heel erg geconcentreerd zijn zul je dus wel snappen dat aan zwarte peper olie ruiken niet echt een prettig effect heeft. Maar het is wel een geweldige olie die je in een kleine dosering in een massageolie in kunt zetten bij bijvoorbeeld spierpijn, artritis, of winterhanden en -tenen door o.a. zijn verwarmende eigenschappen.

Ikzelf gebruik zowel in de aroma therapeutische behandeling op maat als in de Energetische behandeling vaak CO2 extracten (ook dit zijn oliën) omdat de werking hiervan in veel gevallen rijker en completer is dan het destillaat van de gewone gedestilleerde olie. Ook gebruik ik in sommige gevallen én de gedestilleerde olie én het CO2 extract van dezelfde plant omdat ze elkaar goed aanvullen. Bijvoorbeeld als de gedestilleerde olie juist meer ontstekingsremmend is en het CO2 extract meer rustgevend, geeft een combi van beiden een resultaat op tweeërlei gebied.

Ik wil je wel wijzen op het volgende:

-Bent u onder behandeling van een arts, fysiotherapeut, specialist of een andere behandelaar. Raadpleeg deze dan of u gemasseerd mag worden en of de interventies met aromatherapie ook goedgekeurd worden.

-Praktijk Nymphaea zal nooit claimen bepaalde ziekten of aandoeningen te kunnen genezen en zal nooit adviseren om een door een arts aangeraden reguliere medicatie of behandeling te stoppen of te veranderen.

-Praktijk Nymphaea onthoudt zich van het stellen van medische diagnoses. Adviezen en behandelingen zijn gebaseerd op kennis van de complementaire zorg en de aromatherapie.

Lees voor behandeling ook even de algemene voorwaarden: https://www.praktijknymphaea.nl/algemene-voorwaarden/

logo Praktijk Nymphaea

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[instagram-feed]