Telefoonnummer

0611732581

Email-adres

info@praktijknymphaea.nl

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag op afspraak. Ook s'avonds tot 21.00

De Praktijk

Welke producten gebruik ik en waarvoor.

De Basisoliën.

Voor de massage en de complementaire zorg bereidingen heb ik de beschikking tot verschillende basisoliën. Zo gebruik ik als neutrale basisolie voor de massage Amandelolie met Jojoba,   en  indien men allergisch is de druivenpitolie met Jojoba. Dit zijn combinaties van een niet-drogende olie met een half-drogende olie. Waarbij de niet drogende olie ideaal is voor massages omdat het niet zo snel in de huid trekt en de half-drogende olie die daarentegen wat sneller in de huid trekt, en dus geschikt is voor de wat kortere massages die ik in mijn praktijk geef, maar er ook voor zorgt dat de olie beter en langer houdbaar is.

Er zijn verschillende soorten basisoliën die evenals de etherische oliën allemaal hun eigen werking hebben. Ik gebruik in mijn maatbereidingen daarom vaak ook verschillende basisoliën die qua werking goed aansluiten bij je wens of klacht en vervolgens voeg ik daar ook nog de juiste etherische oliën aan toe.  

Zo gebruik ik onder andere Sesamolie, Duindoornzaadolie CO2, Borago CO2, Kokosolie, Tamanu en Teunisbloemolie.

Bijvoorbeeld Teunisbloemolie is erg geschikt voor de  schilferige huid en kan gebruikt worden bij bijvoorbeeld eczeem.

Overige Basis stoffen.

diverse basisoliën

Ik heb in mijn praktijk ook de beschikking over nog andere basisstoffen die gebruikt worden afhankelijk van de wens of klacht waarvoor je bij mij komt. Deze stoffen zijn onder andere Neutrale basiscrème, Neutrale badolie, Neutrale doucheolie en/of -gel. Dode Zeezout, Aloë Vera Gel, hydrolaten en Maceraten, Dit zijn oliën die ontstaan doordat men plantendelen weekt (macereert) in vette plantenolie. Denk bijvoorbeeld aan goudsbloem (Calendula) maceraat.

De etherische oliën.

De vele verschillende etherische oliën met ieder zijn eigen werking kunnen op velerlei manieren ingezet worden.  Even wat weetjes over etherische oliën.

Etherische oliën blijven niet achter in het lichaam;
Anders dan bij chemische geneesmiddelen, blijven etherische oliën niet achter in het lichaam. Ze worden op verschillende manieren verwijderd zoals via urine, ontlasting, zweet en de uitgeademde lucht. In een gezond lichaam blijven essentiële oliën niet langer dan 3 tot 6 uur en bij iemand die ziek is worden ze na ongeveer 14 uur verdreven. De uitscheiding verschilt per olie.

Warmte zorgt ervoor dat etherische oliën sneller opgenomen worden. De etherische oliën worden het snelst opgenomen in de bloedbaan als het transport naar die bloedbaan zo snel mogelijk verloopt. Bekend is dat een warme huid ervoor zorgt dat etherische essentiële oliën sneller worden opgenomen in de bloedbaan.

LET OP!
Lukraak experimenteren met etherische oliën kan ik ten strengste afraden. En ook inwendig gebruik zonder deskundig advies raad ik ten zeerste af. Dit kan ernstige schade aanrichten aan de mondslijmvliezen en de slokdarm. Er word op verschillende websites en distributiekanalen van bepaalde oliën adviezen gegeven over innemen van pure oliën, ook adviezen over het aanbrengen van pure oliën op de huid, en pure oliën druppelen in water om in te nemen of voor in het bad. Ook dit moet je nooit doen! Gebruik oliën altijd in een basisstof, en nooit meer dan in een oplossing van 3%, alleen een gekwalificeerde aromatherapeute/aromadeskundige kan bepalen of een hogere concentratie veilig is!

Tevens zijn er etherische oliën die gevaarlijk kunnen zijn voor baby’s of kinderen en tijdens de zwangerschap en in de periode van borstvoeding geven, of in combinatie met bepaalde medicatie. Er zijn namelijk oliën die serieuze contra-indicaties hebben. Zo zal ik bijvoorbeeld nooit Rozemarijn bij mensen gebruiken die epilepsie hebben. Dit kan namelijk in bepaalde gevallen een aanval tot gevolg hebben. En mag Pepermunt, wat erg onschuldig lijkt, nooit gebruikt worden bij kinderen van onder de 2 jaar.

Etherische oliën kunnen vermengd worden met een neutrale massageolie, badolie, douchegel, Aloë Vera gel, of met Dode Zeezout.

De verschillende toepassingen van de etherische (basis)oliën.

Aromasteentje
Electronische diffuser

Verdamping.

De meest gebruikte toepassing die iedereen wel kent is de verdamping. Iedereen kent wel de aromalampjes in verschillende uitvoeringen zoals de schaaltjes op een standaard met een waxinelichtje eronder en de olie in een laagje water. Nu ben ik hier niet zo’n fan van, omdat je er continue bij moet blijven vanwege het kaarsje en omdat het water best snel verdampt. De olie die overblijft gaat dan verbranden en de geur die je dan krijgt is alles behalve lekker.

Ook heb je de elektrische verdampers met water. Al dan niet met een lampje die je kan instellen in verschillende kleuren. Hier heb je echt heel erg leuke modellen in tegenwoordig. Maar let goed op met kinderen want de combinatie van water en elektriciteit kan hele vervelende gevolgen hebben.

Ik gebruik zelf de elektrische verdampers waarbij je de olie gelijk op de verdamper kan druppelen. Helaas zijn deze zeer beperkt te verkrijgen, Alleen bij Chi vind je ze nog. Je hebt maar een paar druppels nodig en het apparaatje wordt lauwwarm en is dus zonder gevaar aan te raken.

Ook zijn er de elektronische diffuser’s die steeds geavanceerder worden. Je hebt er met verschillende kleuren licht. Met verschillende verdampings standen en in vele mooie uitvoeringen. Doordat je de olie in water doet bevochtig je gelijk de lucht.

Aromasteentje

Voor verdamping heb je natuurlijk ook nog de geursteentjes. Dit is de meest makkelijke en goedkope oplossing. Je kunt ze leggen waar je maar wilt.

En vanuit De Aromazorgzuster zijn er ook de aromapatches®, dit zijn zelfklevende patches waarop je de gewenste oliën kunt druppelen en die je vervolgens op bijvoorbeeld de borst kunt plakken, er zit een huidvriendelijk lijm laag op. Deze zijn ideaal te gebruiken bij mensen die bedlegerig zijn, maar ook bij mensen die de geur de gehele dag bij zich willen dragen. https://aromazorgzuster.nl/

De Levensboom Specials

Ook zijn er de Arominhalers®. Deze kun je naar believen gebruiken. Ikzelf heb bijvoorbeeld de kant en klare digesticalm gebruikt toen ik heel erg misselijk was van de medicatie die ik toen had. Het werkte perfect. Even eraan ruiken en de misselijkheid zakte af. Deze Arominhalers® zijn bijvoorbeeld ook ideaal bij luchtwegklachten zoals bronchitis en astma.

Toepassing via de huid.

Zoals aangegeven kun je de etherische oliën toevoegen aan een massageolie, maar het is ook mogelijk om ze toe te voegen aan een neutrale basiscrème of gel.

De crème moet daarbij wel voldoen aan een aantal eigenschappen. De crème moet bij voorkeur vrij zijn van paraffine en parabenen en je moet er ook nog 10 tot 20% andere stoffen door kunnen mengen zonder dat het zijn stabiliteit verliest. Je moet er bijvoorbeeld ook basisolie of masseraten aan toe kunnen voegen zoals Calendula maceraat, hydrolaten of Aloë Veragel. Ook hier gebruik ik uitsluitend de basiscrème van de levensboom. Crèmes kun je op velerlei manieren toepassen. Bijvoorbeeld lekker na het douchen of baden en als hand- of voetcrème. Ook geniet een crème de voorkeur bij behandeling van bijvoorbeeld eczeemplekjes op het gezicht.  

Ook Aloë Veragel is een hele goede basisstof waar je prima de gewenste etherische oliën aan toe kunt voegen. Denk bijvoorbeeld eens aan jeuk met verschillende oorzaken. Ook ideaal voor een goed mondverzorgings product.

Douchen en baden. (Onderdeel van Aquazorg)

Complementaire zorg/Aquazorg.

Ook heerlijk douchen en/of baden is mogelijk met een op maat gemaakte bad- of doucheolie of -gel. Deze kan ik tegen meerprijs als aanvullend product maken zodat je thuis het effect van de behandeling kan laten doorwerken. Ook het zuivere Dode Zeezout is een mooi product om etherische oliën in te verwerken voor bad, douche of voetbad.

Douchen en baden is een onderdeel van de aquazorg. Hieronder valt ook het gebruik van pakkingen, maar ook het gebruik van bijvoorbeeld Hydrolaten kan een onderdeel zijn van aquazorg. Denk hierbij aan het aanbrengen van een heerlijke nevel van neroli hydrolaat bij hevig transpireren, alsook bij opvliegers.  Of het gebruik van een heerlijk ontspannend voetbad met lavendel hydrolaat. Eveneens het Koolzuurbad wat ingezet kan worden bij bijvoorbeeld een neuropatische voet, of slecht genezende wonden aan de voet valt onder de aquazorg.

Voetbad. Aquazorg

Pakkingen.

Door middel van pakkingen, waarbij ik een doek, gedrenkt in water waar een etherisch olie mengsel aan toegevoegd is, op het gebied leg waar behandeling nodig is, of op het gebied waar ik eerst een werkzame olie ingemasseerd heb, kun je een verlichtend effect hebben op verschillend gebied. Denk bijvoorbeeld aan leverpakkingen, of bij bijvoorbeeld een stijve nek.

Interventies op welk gebied.

Ik kan onder andere op de volgende gebieden interventies aanbieden.

De longen en de luchtwegen. Zoals bijvoorbeeld hooikoorts, maar ook bij astma en bronchitis zijn er goede resultaten te behalen door verlichting van hoesten en het letterlijk opgeluchter ademhalen.

Alles op het gebied van goed bewegen. Denk hierbij onder andere aan reuma en artrose, botbreuken en ontstekingen.

De behandeling ter verlichting van diverse soorten pijn. Waaronder spierpijn, kramp of bij ontstekingen, denk hierbij ook aan pijn als gevolg van een  psychosociaal probleem.

Issues op het gebied van slapen en psychologie. Zoals slecht in kunnen slapen of juist niet door kunnen slapen, stress, angsten, fobieën of depressie, burn-out. Maar ook bij bijvoorbeeld ondersteuning bij verlies en rouwverwerking.

De behandeling van Huid en huidletsels en schimmelinfecties. Bijvoorbeeld decubitus wonden, operatiewonden. De behandeling van een geïrriteerde huid bij bijvoorbeeld stomagebruik of slecht genezende wonden bij Diabetes. Of wonden van oncologische aard.

Interne MDL en mondzorg. Denk hierbij aan obstipatie, of juist niet. Ziekte van Cröhn. Beschadigde slijmvliezen in bijvoorbeeld de mond door chemotherapie. Slechte adem. Of een droge mond als je bijvoorbeeld verblijft in een verpleeg-of verzorgingshuis. Vanwege de over het algemeen hogere temperatuur is de luchtvochtigheid vaak laag. En een te droog mondslijmvlies is minder goed in staat om allerlei ziektekiemen tegen te houden, met alle gevolgen van dien.

Zorg Geriatrie handen

Neurologie en geriatrie. Denk hierbij aan de Neuropatische voet als gevolg van Diabetes. En het verlichten van onrust bij mensen met dementie van welke aard dan ook.

Het is een hele grote lijst van behandelingen en interventies geworden zoals je kunt lezen. Heb je nog vragen of wil je direct een behandeling boeken. Bel me op nr. 0611732581. Of maak een afspraak via de mail: info@praktijknymphaea.nl of stuur me een bericht via facebook. De rechtstreekse linkbuttons staan onderaan elke pagina. En vergeet niet, ook voor alleen maar een lekker ontspannende massage kun je bij me terecht.

[instagram-feed]